Две легендарни фигури в леката атлетика си дадоха среща на Олимпийските зимни игри във Ванкувър.

Най-великата дама в историята на скока на височина - Стефка Костадинова и човекът, който измисли и даде име на стила, използван в момента в тази дисциплина - Дик Фосбъри, обсъдиха проекта за споразумение за сътрудничество между Асоциацията на спортистите-олимпийци и Международния олимпийски комитет. Стефка Костадинова е първи вицепрезидент на Асоциацията, а Дик Фосбъри – президент.

Българката все още държи световния рекорд при дамите с 209 см, а американецът спечели титлата на Олимпийските игри през 1968 г. в Мексико, като пръв прескочи летвата обърнат с гърба си към нея и оттогава всички използват тази техника. Стефка Костадинова също така бе гост на приема, даден от президента на Японския олимпийски комитет Цунекацу Такеда. По време на тържеството Костадинова разговаря с вицепрезидента на МОК Сер Мианг, който е и председател на Организационния комитет на първите Младежки олимпийски летни игри в Сингапур.

Двамата са обсъдили въпроси около подготовката на състезанията и пребиваването на българската делегация на форума, който е насрочен за това лято. Председателят на БОК разговаря и с Патрик Хики, член на МОК и президент на Европейските олимпийски комитети (ЕОК). На приема в японската къща на игрите във Ванкувър присъстваха още вицепрезидентът на МОК Зайгинг Ю, членът на МОК Валери Борзов и др. Утре следобед председателите на Националните олимпийски комитети на България – Стефка Костадинова и на Япония – Цунекацу Такеда ще подпишат договор за сътрудничество на церемония в Японската къща на Игрите във Ванкувър