Тази нощ, в 4.00 часа българско време ще бъде открита 21-та Зимна Олимпиадата във Ванкувър. Очаква се над 3 милиарда души от цял свят да наблюдават церемонията, както и 60 хиляди, които на живо ще проследят атракцията, подготвена от домакините. Представителите на Организационния комитет отказват да коментират всичко, свързано с детайлите по откриването.

За български знаменосец бе избрана надеждата ни в сноуборда Александра Жекова. Общо 19 родни състезатели ще представят страната ни, като Иван Ранчев хвана последния влак за Ванкувър, след като по-рано днес стана ясно, че ще получи квота и ще пътува за Канада.

Въпреки опитите на домакините да скрият колкото се може повече подробности за откриването, благодарение на услужливи зрители на репетициите стана ясно, че в церемонията участие ще вземе популярният певец Браян Адамс.

Vancouver Sun съобщава, че ще има много акробатични каскади на скиори и сноубордисти. За откриването са привлечени 4500 изпълнители. Вероятно по време на церемонията на стадиона ще се появи и полярна мечка - символът на Канада, както и на основния спонсор на игрите “Кока-Кола”.

Голямата тайна си остава кой ще запали олимпийския огън. В крайна сметка в медиите се въртят четири варианта, сред които са спортист-абориген и писателят Леонард Коен. Сред фаворитите обаче е Бети Фокс, майката на националния герой на Канада – Тери Фокс. През 1980 година му откриват рак, а след това ампутират единия му крак. Въпреки това той не се предава, а решава в продължение на 143 дни пробяга маратонска дистанция с цел събиране на средства за борба с рака, както и откриване на лекарства против коварната болест.

Четвъртият кандидат за запалване на огъня е хокеистът Уейн Грецки. Според The Seattle Times шансовете той да се включи в най-важния момент по откриването са огромни, тъй като не е участвал в щафетата на олимпийския огън.

Най-интересните подробности около Зимната Oлимпиада можете да очаквате в страницата на Gong.bg, посветена на Игрите – olympic2010.gong.bg.