Катрин Маноилова се представи изключително силно в първия ден на европейското първенство по шорттрек в полския град Гданск. Българката преодоля сериите и се класира за четвъртфиналите на 500 и на 1000 метра.

В спринта Маноилова завърши трета в пета серия с 44.814 секунди, а това беше най-бързата серия от всичките седем. На 1000 метра българката зае също трето място в седма серия с 1:37.932 минута.

Според регламента първите две от всяка серия и шесте най-бързи с трети времена продължават на четвъртфиналите. На 1500 метра Маноилова ще участва в ранкинг финалите, след като на четвъртфиналите се нареди четвърта във втора серия с 2:45.034 минути.

Другата българка Анна Якимова също ще кара в ранкинг сериите и в трите дистанции, след като малко не й достигна да се класира за следващата фаза, но даде добри времена. На четвъртфиналите на 1500 метра тя остана пета в първа серия с 2:35.302 минути, на 500 метра се нареди трета в шеста серия след падане с 1:05.709 минути, а на 1000 метра Якимова е трета в първа серия с 1:48.523 минута.

Организаторите предприеха странен ход заради пандемията от коронавирус, а именно да разделят жените и мъжете в отделни сесии днес. Това обаче е изключително трудно, защото един състезател трябва да бяга 500, 1000, 1500 метра и щафета в рамките на около три часа. Дистанциите са изключително различни чисто спортно-технически, а между отделните серии има само около 40 минути. Така например Катрин Маноилова и Анна Якимова бягаха всичките дистанции при жените (плюс щафета), а Димитър Георгиев - всичките при мъжете.

Това е и първо състезание за българските национали за последната година, тъй като почти всички международни стартове бяха отложени заради глобалната пандемия.

Именно затова представянето на Катрин Маноилова е изключително силно и тя е на четвъртфиналите в две от трите дисциплини.
На четвъртфиналите на 3000 метра женската щафета на България в състав Катрин Маноилова, Анна Якимова, Лилия Джустрова и Зорница Пенчева получи жълт картон във втора серия заради неотстъпване на място на съперниците при настигане с обиколка. Джустрова кара само една обиколка, тъй като в момента е с контузия на глезена.

За полуфиналите при щафетите се класираха отборите на Русия, Полша, Германия, Франция, Италия, Чехия, Нидерландия и Унгария.

От 15.05 часа българско време започват стартовете на 500, 1000 и 1500 метра при мъжете с участието на Димитър Георгиев./БТА


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.