Най-добрият български състезател по биатлон Красимир Анев ще премери сили с двама от най-изявените руски състезатели в този спорт - Антон Шипулин и Евгени Устюгов. Те ще пристигнат в Банско за участие в старта от Европейската купа, който ще се проведе от 10 до 12 февруари.

Президентът на родната федерация по биатлон Екатерина Дафовска все пак е оптимист, че Краси Анев има шансове за призово класиране: „Има големи шансове Краси Анев да се бори за подиума, но разбира се, руснаците няма да се дадат така лесно. Краси Анев обаче има много голям шанс да стигне до почетната стълбичка.”

В същото време, когато се провежда Европейската купа в Банско, ще има и стартове от Световната купа, което възпрепятства пристигането на повече звезди у нас.

Участие в надпреварата при мъжете ще вземат 105 състезатели в две 10-километрови спринтови дисциплини. Стартовете са съответно на 11 и 12 февруари от 10 часа, а входът ще бъде свободен за зрителите. Като домакин, страната ни има право на пълен отбор, който ще бъде запълнен с млади таланти.

При дамите заявки до този момент са подали 63 представителки на нежния пол. Те ще се състезават в рамките 7,5-километрово трасе, като фаворит и при жените е дочен тимът на Русия, воден от Ана Богали.

„Вече доуточняваме последните детайли, все пак в последните 10 дни ни очаква доста обемна и тежка работа, която изисква да има хора почти денонощно в Банско. Не можем да се оплачем от липса на финанси, защото имаме спонсори, а и самото състезание не е от ранга на световно. Основната финансова подкрепа ни е от министерството и община Банско”, добави още Екатерина Дафовска, която се надява да види повече зрители на състезанието.