Швейцарецът Карло Янка спечели супергиганския слалом от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Чонсон (Република Корея). На същото трасе ще се проведат състезанията от зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 година.

Янка, който е бивш носител на Световната купа, финишира за 1:26.16 минута и записа 11-и успех в кариерата си и първи в тази дисциплина. Той донесе и първа победа за мъжкия тим на Швейцария през този сезон. Втори на 82 стотни остана Кристоф Инерхофер от Италия. Трети се нареди Винсънт Крихмайер (Австрия) на 1.06 секунда.

Много от фаворитите, сред които Киетил Янсруд, Доминик Парис и Андрю Уайбрехт не успяха да завършат състезанието. Австриецът Марсен Хиршер завърши шести и увеличи преднината си на върха в генералното класиране за Световната купа на 134 точки пред третия Хенрих Кристоферсен от Норвегия.

Хиршер има 1005 точки, втори е Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) с 916 точки, но той получи контузия на коляното и ще пропусне оставащите стартове от сезона.

Кристоферсен е трети с 871 точки. В подреждането за малката Световна купа в супергиганския слалом води Свиндал с 310 точки, пред Андрю Уайбрехт със 190 точки и Александер Аамод Килде (Норвегия) със 185 точки. В събота Киетил Янсруд от Норвегия спечели спускането в Чонсон, което беше първи старт на олимпийското трасе. Следващият кръг от Световната купа е в Наеба (Япония)./БТА


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS