Швейцарецът Карло Янка се приближи още повече до спечелването на Големия Кристален глобус, след като даде най-добро време в първия манш на гигантския слалом за мъже в Гармиш-Партенкирхен.

23-годишният Янка се бори с австриеца Бенямин Райх за голямата купа, оглавявайки генералното класиране с актив от 1097 точки. Райх, който е специалист в слалома, заема втората позиция с 1059 точки, а Дидие Кюш от Швейцария е трети с 907 точки.

Янка бе най-бърз на пистата "Кандахар", на която ще се проведе следващото Световно първенство. Той записа време 1:08.43 минути, втори е италианеца Давиде Симончели, на 0.17 секунди от първия, а Тед Лигети от САЩ е трети след първия манш, на 0.28 секунди от Янка.

Кюш е шести на 0.73 секунди, докато Райх е 11-ти, на 1.33 секунди от лидера. Норвежецът Аксел Лунд Свиндал, който е четвърти в генералното класиране и който е олимпийски шампион в Супер-Г от Ванкувър, падна по време на първия манш и не завърши.

Янка, който спечели спускането в сряда, може да спечели Световната купа още днес. Той трябва да победи, тъй като утре най-добрите алпийци ще карат слалом - най-силната дисциплина на Бени Райх.