23-годишният Карло Янка стана първият швейцарец от 18 години насам, който печели Големия Кристален глобус при мъжете в алпийските ски, след като успя да победи в днешния гигантски слалом в Гармиш-Партенкрихен.

Янка, който водеше след първия манш, завърши на първото място с комбинирано време 2:20.87 минути. Давиде Симончели от Италия зае втората позиция в днешния старт, а Филип Шьоргхофер от Австрия и Тед Лигети от САЩ поделиха третото място.

23-годишният швейцарец вече има преднина от 106 точки пред основния си съперник Бенямин Райх, като австриеца няма как да го застигне след последния слалом за сезона утре, тъй като за победа се дават 100 точки.

Бени Райх завърши днешния гигантски слалом на осмата позиция. Янка спечели шест състезания този сезон и грабна олимпийската титла в гигантския слалом на Олимпийските игри в Канада. Той е първия швейцарец, който триумфира с Големия Кристален глобус след Пол Акола, който е на върха през 1992 година.

Американецът Тед Лигети пък спечели малката купа в дисциплината за втори път в своята кариера, след като днес остана трети.