Олимпийските вицешампиони от Сочи 2014 Теса Върчу и Скот Мойр от Канада поведоха след краткия танц при танцовите двойки на турнира по фигурно пързаляне на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

Канадците се представиха отлично и подобриха собствения си световен рекорд за оценка за кратък танц - 83.67 точки. Те получиха четвърто ниво на оценки за всичките пет елемента на програмата.

Теса Върчу и Скот Мойр могат да спечелят рекорден пети медал от олимпийски игри в кариерата си. Върчу и Мойр са част от тима на Канада, който триумфира с титлата в отборната надпревара в Пьонгчанг.

Канадците се изравниха на върха в класацията по най-много спечелени отличия от фигуристи на зимни олимпиади с Евгени Плюшченко (Русия) и Гилис Графстрьом (Швеция), които също имат по четири медала.

Върчу и Мойр са олимпийски шампиони от Ванкувър 2010, сребърни медалисти в отборното и при танцовите двойки в Сочи 2014 и сега взеха злато отборно в Пьончан 2018. Освен това те са трикратни световни шампиони.

Двукратните световни шампиони Габриела Пападакис и Гийом Сисерон от Франция са на втора позиция с 81.93 точки, след като изиграха стабилно своята латиноамериканска програма. Изпълнението им обаче не беше на ниво заради проблем с костюма на фигуристката. Горната част на роклята й се отвори по време на изпълнението и се видя част от бюста й. Това разконцентрира французите, но въпреки всичко те имат шанс да се борят за титлата.

Шампионите на САЩ Медисън Хабел и Закари Донахю са трети със 77.75 точки, следвани от сънародниците си Мая Шибутани и Алекс Шибутани със 77.73 точки.
Световните и европейски шампиони за 2014 година Анна Капелини и Лука Ланоте (Италия) са на пето място със 76.57 точки, следвани от европейските шампиони за 2013 година и олимпийски първенци отборно от Сочи 2014 Екатерина Боброва и Дмитри Соловиев (Русия) със 75.47 точки.

Волната програма при танцовите двойки е във вторник сутринта.