Бронзовата медалистка от олимпийските игри в Пьончанг 2018 Кейтлин Озмънд (Канада) изненадващо спечели титлата при жените на световното първенство по фигурно пързаляне в италианския град Милано.

22-годишната канадка, която има златен медал в отборната надпревара в Пьончанг и сребърен отборно в Сочи 2014, беше едва четвърта след кратката програма, но с отлично изиграна волна програма стигна до първа световната титла в кариерата си.

Озмънд, която беше втора на шампионата на планетата в Хелзинки през миналата година, получи оцека от 150.50 точки за волната програма и събра общ сбор от 223.23 точки. Тя изпълни седем тройни скока и имаше неточност само при една от комбинациите.

Тя е първата канадка, която печели световната титла след Карен Магнусен през 1973 година.

"Дойдох тук, за да се забавлявам. Исках да покажа това, което съм тренирала, но никога не съм си представяла, че мога да спечеля световната титла", каза Озмънд след състезанието.

Две японки се качиха на почетната стълбичка. Втора завърши Уакаба Хигучи с 210.90 точки, а трета е Сатоко Мияхара с 210.08 точки, за която това е втори медал от шампиoнат на планетата след среброто през 2015 година.

Япония взе два медала за последно през 2007 година, когато в Токио Мики Андо спечели златото, а Мао Асада завърши втора.

Две от фаворитките се провалиха и останаха извън призовата тройка. Олимпийската шампионка от Пьончан 2018 Алина Загитова от Русия падна три пъти, получи седма оценка за волната програма и остана едва пета в крайното класиране с 207.72 точки. 15-годишната рускиня се разплака още преди да напусне леда. Тя направи страхотен дебютен сезон при жените и спечели финала на Гран При, европейската и олимпийската титла.

Легендарната италианка Каролина Костнер не успя да зарадва публиката с медал. 31-годишната фигуристка беше начело в кратката програма, но изигра много слаба волна и остана едва четвърта с 208.88 точки.

Световната шампионка за 2012 година Костнер, която беше с последен стартов номер, започна с двоен вместо троен луц, изпълни само единичен аксел и падна след троен салхов. За нея това беше вероятно последно световно първенство в кариерата.

Защитаващата титлата си Евгения Медведева (Русия) не участва в Милано поради контузия.

Световното първенство продължава днес с волната програма при мъжете и при танцовите двойки./БТА