Канада спечели първия златен медал по кърлинг за смесени отбори в историята на олимпийски игри, след като Кейтлин Лоус и Джон Морис победиха с 10:3 действащите световни шампиони Джени Перет и Мартин Риос от Швейцария. По-рано днес пък ОС Русия надви с 8:4 Норвегия.

С това Лоус и Морис заслужиха вторите си олимпийски титли, след като спечелиха такива в двете основни дисциплини през 2014-а и 2010-а.

Кейтлин Лоус и Джон Морис получиха привилегията за последен опит в първия енд и се възползваха. Морис, който влезе в мача с точност от 82 процента, записа две точки, но швейцарците Джени Перет и Мартин Риос отговориха във втория енд и изравниха резултата. Риос обаче допусна фатална грешка в третата част, след като негов камък мина право през дома и извън концентричните кръгове, а последното хвърляне на Лоус донесе цели четири точки за канадците.

Швейцария спечели само една точка с чукчето в четвъртия енд и Канада се оттегли на почивка с преднина от 6:3. 

Канадците откраднаха две точки от съперниците в шестия енд за преднина от 10:3 и швейцарците се отказаха цели две части преди края. Лоус и Морис доминираха изцяло във финала и спечелиха златните медали, въпреки че не бяха играли заедно преди канадските трайъли за олимпийските игри. 

Призьори от турнира по кърлинг за смесени отбори:
1. Канада
2. Швейцария
3. ОС Русия/БТА