Мари-Филип Пулен вкара две шайби през първата третина, а Шанън Шабадош спаси 28 удара на вратата си за победата на Канада с 2:0 над САЩ в среща за златните медали на турнира по хокей на лед за жени от зимните олимпийски игри във Ванкувър. С 15-ата си поредна победа в олимпийски турнири канадките спечелиха осмия златен медал за страната си, докато среброто остана за САЩ, а бронзът за отбора на Финландия, победил по-рано Швеция с 3:2 в мач за третото място.

Хокеистките на домакините на Oлимпиадата бяха въодушевени от бурната подкрепа, доминираха във всеки аспект на играта и продължиха серията си от победи. За последно "Кленовите листа" загубиха през 1998-а година, когато американките взеха първите си златни медали в женския хокей.

Канадките вкараха два гола в първата третина чрез бързата 18-годишна жителка на Квебек - Пулен, която от началото на турнира твърди, че не чувства натиск от факта, че играе на олимпиада. Спокойната и грациозна вратарка на домакините свърши останалата работа. Шабадош спечели първото си злато от олимпийски игри със страхотна игра пред мрежата, като на моменти мачът дори приличаше на онова 18:0, с което Канада победи Словакия и успя да предизвика смут сред организаторите преди 12 дни.

Златните медалистки изкараха почти всичките 60 игрови минути зад синята линия на американките, които по ирония на съдбата единствени имат възможност да им се противопоставят в този спорт. Това бе видяно на живо от ложите за журналисти от голяма част от мъжкия отбор на страната, който в петък играе полуфинал срещу Словакия. На трибуните бяха още великият хокеист Уейн Грецки и част от златните медалисти за Канада във Ванкувър.

Няколко хокеисти от американския тим също изгледаха мача преди полуфинала си срещу Финландия.

Джеси Ветер все пак спаси 27 шайби за американките, които обаче показаха много слаба игра в нападение и бяха спирани с лекота от канадската защита и Шабадош. Най-важна обаче бе липсата на гол при игра с човек повече на леда, което донесе 13 гола за САЩ в миналите срещи. Сега обаче от общо 6 опита от пауърплей американките не вкараха нито една шайба зад Шабадош.

Физическите битки пък бяха печелени изцяло от канадките.