Канада и САЩ ще се срещнат на финала на олимпийския турнир по хокей на лед на 21-те зимни игри във Ванкувър. На полуфиналите Канада победи Словакия с 3:2 (2:0, 1:0, 0:2), а САЩ разби Финландия с 6:1 (6:0, 0:0, 0:1).

Така за втори път в последните три олимпийски игри Канада и САЩ ще спорят за трофея. В Солт Лейк Сити през 2002-ра година Канада спечели с 5:2. В груповата фаза на турнира във Ванкувър обаче домакините загубиха от САЩ с 3:5. Словакия е изненадващия полуфиналист, след като в груповата фаза победи Русия, а на четвъртфиналите отстрани олимпийския шампион Швеция.

Домакините от Канада поведоха с 3:0 след първите две части с попадения на Патрик Марло, Брендън Мороу и Райън Гецлаф. В последната третина обаче Словакия върна два гола само за 3.5 минути чрез Любомир Вишновски и Михал Хандзус. Отборът на САЩ разби Финландия с 6:1 (6:0, 0:0, 0:1) също е финалист.

Тимът на САЩ реши всичко още в първата третина, когато реализира шест безответни гола. Патрик Кейн се отличи с два гола и асистенция, по гол и асистенция добавиха Пол Щастни, Райън Малоун и Зак Парайз, а с две асистенции завърши Брайън Рафалски.

Двубоят започна с детинска грешка на вратаря Мика Кипрусоф, който подари шайбата на Малуон и той откри резултата в 2:04 минута на мача. Това сякаш обърка Кипрусоф и до средата на първата част стражът допусна общо четири гола от седем удара и логично беше заменен.

Парайз и Ерик Джонсън направиха резултата класически с попадения при числен превес. В последствие Кейн наниза два бързи гола, а Щастни окончателно уби интригата още в 12:46 минута на двубоя. До края срещата се доиграваше. Финландия все пак стигна до почетно попадение чрез Анти Миетинен малко повече от пет минути преди края.

САЩ търси първа олимпийска титла след Игрите в Лейк Плесид през 1980 година. В мача за бронзовите медали по-късно днес ще се срещнат Финландия и Словакия.