Резултатите от плейофните срещи за класиране на четвъртфиналите на олимпийския турнир по хокей на лед във Ванкувър:
Швейцария - Беларус - 3:2 след дузпи (1:1,1:1,0:0)
Kaнада - Германия - 8:2 (1:0,3:1,4:1)
Чехия - Латвия - 3:2 след продължение (2:0,0:0,0:2)
Словакия - Норвегия - 4:3 (3:1,0:2,1:0)

Четвъртфинали:
САЩ - Швейцария
Русия - Канада
Швеция - Словакия
Финландия - Чехия

Канада разгроми Германия с 8:2 и се класира на четвъртфиналите на хокейния турнир при мъжете, където ще срещне отбора на Русия. Канадците очаквано не срещнаха проблеми срещу един от най-слабите отбори на турнира Германия и направиха истинско голово шоу за зрителите в Канада Хокей Плейс.

Джо Торнтън даде начало на головата серия с попадение в средата на първата част. Шей Уебър и на два пъти Жером Игинла направиха резултата 4:0 за Канада, преди Марсел Гок да върне едно попадение малко преди края на втората третина.

В последния период канадците бяха още по-убедителни и вкараха нови четири попадения чрез Сидни Крозби, Майк Ричардс, Скот Нидермайер и Рик Неш. В самия край на мача Мануел Клинге отбеляза втория гол за Германия.

Бундестимът не бе дразнител за канадците, но сега всички в тима на кленовите листа са насочили вниманието си към предстоящия мач срещу Русия, който се очертава да бъде финал преди финала на хокейния турнир във Ванкувър.

„Искаме Русия, искаме Русия”, скандираха зрителите в препълнената зала след последната сирена на мача срещу Германия.

„Срещата с Русия ще бъде голямо предизвикателство за нас. Знаем за съперничеството между тези две страни в хокея и какво напрежение предизвикват тези мачове. Това ще бъде голям тест за нас и ние го очакваме с нетърпение”, коментира звездата на канадците Сидни Кросби.

Швейцария победи Беларус с 3:2 след дузпи и на четвъртфиналите ще срещне един от фаворитите - тима на САЩ. Беларус поведе още в първата минута с гол на Алексей Калюжний, но в 13-ата минута Швейцария изравни при числено превъзходство с гол на Жюлиен Шпрунгер.

През втория период двата отбора си размениха по още един гол, като този швейцарците поведоха с гол на Хнат Доменикели отново при числено преимущество на леда, а малко преди края на частта Константин Захаров направи 2:2.

Този резултат се запази до края на редовното време и продължението и срещата бе решена след дузпи. Шансът бе на страната на Швейцария, като решаващата шайба заби Романо Лем.

Чехия се наложи над Латвия с 3:2 след продължение и на четвъртфиналите ще срещне Финландия. Чехите поведоха с 2:0 през първата част с голове на Томаш Ролинек и Томаш Флайшман и по всичко изглеждаше ще постигнат лесна победа.

Отлични изяви на вратата на Латвия обаче имаше Едгарс Масалскис и това даде сили на латвийците, считани за аутсайдери, да изравнят и да стигнат до продължение. Мартинс Ципулис и Микелис Рехлис доведоха мача до продължение, където обаче по-опитният отбор на Чехия взе своето. Давид Крейчи отбеляза победния гол в средата на продължението и прати Чехия на четвъртфинал срещу Финландия.

В последния плейоф Словакия надделя трудно над Норвегия с 4:3 и ще спори на четвърфиналите срещу олимпийския шампион Швеция. В оспорван мач словаците показаха повече характер и стигнаха до успеха след победен гол на Мирослав Сатан в средата на последната част.

През първия период Лубош Бартечко от тима на Словакия получи неспортсменски удар с лакът и остана да лежи в локва кръв на леда. Словакът бе ударен в главата от Оле Кристиан Толефсен, след което бе откаран в болница, където състоянието му бе стабилизирано.