Канада спечели олимпийската титла при щафетите мъже на 5000 метра в турнира по шорттрек на 21-те зимни олимпийски игри във Ванкувър.

Златото бе второ за деня за Чарлс Хамелин, който триумфира и в спринта на 500 метра. На второ място завърши отборът на Република Корея, а на трето - САЩ. В зрелищния финал участваха пет отбора, тъй като Франция получи адванс от полуфиналите. Така Канада и Република Корея си размениха местата, след като в Торино преди четири години канадците останаха втори, след като отстъпиха на Република Корея в последната обиколка.

В днешния ден Канада имаше изключителни успехи в шорттрека, след като освен златото в щафетата и на Чарлс Хамелин в спринта, Франсоа-Луи Трембле се нареди трети на 500 метра. Американската звезда в шорттрека Аполо Антон Оно продължава да записва рекорди.

След като стана най-успешният състезател от зимни олимпиади за своята страна той вече има осми медал в кариерата си от три олимпийски игри. Така той подобри рекорда на състезателката по бързо пързаляне с кънки Бони Блеър. Оно, 27-годишен, завърши трети с тима на САЩ и вече има 2 златни, 2 сребърни и 4 бронзови отличия от Игрите в Солт Лейк Сити'2002, Торино'2006 и Ванкувър'2010.