Канада спечели олимпийската титла в отборната надпревара на турнира по фигурно пързаляне на Игрите в Пьончан.

Канадците, които са сребърни медалисти от Сочи 2014, събраха сбор от 73 точки.

На второ място остана защитаващият титлата си тим на Русия с 66 точки, а на трето е САЩ с 62 точки.

В последния ден на надпреварата за Канада олимпийските шампиони от Сочи Теса Виртю и Скот Моър спечелиха волната програма при танцовите двойки, Нейтън Чън триумфира при мъжете, а Габриел Дейлман завърши трета при жените.

27-годишният Чън изпълни два четворни скока в началото на своето съчетание и получи оценка от 179.75 точки, което е негов личен рекорд за сезона.

За Чън това е трета и последна олимпиада в кариерата. Той допусна и грешки, след като направи двоен вместо троен аксел и падна след един от скоковете.

"Щастлив съм, че успях да направя всичко, на което съм способен. Бях изключително нервен. Постигнах нещо голямо, изпълнявайки два четворни скока в една програма. Ще пазя този медал и той е толкова ценен за мен, колкото и индивидуален", коментира канадецът.

Патрик Чън има два сребърни медала от Сочи 2014 - в индивидуалната и отборната надпревара. Той е и трикратен световен шампион.

Руснакът Михаил Коляда стана втори на волната програма със 173.57 точки, а трети е Адам Рипън (САЩ) със 172.98 точки.

Габриел Дейлман, бронзова медалистка от световното първенство през 2017 година, приземи чисто серия от тройни скокове и получи оценка 137.14 точки. Тя остана само на 0.39 от втората Мирай Нагасу (САЩ) със 137.53 точки.

Нагасу стана първата американска фигуристка, която изпълни троен аксел на олимпийски игри. Преди това троен аксел са изпълнявали само две фигуристки в историята - японките Мидори Ито и Мао Асада.

Европейската шампионка Алина Загитова, която дебютира на олимпийски игри осигури среброто на руския отбор, който се състезава под олимпийски флаг в Пьончан. Тя изигра перфектна волна програма и беше оценена със 158.08 точки, личен рекорд за сезона.

Във волната програма при танцовите двойки Теса Виртю и Скот Моър получиха 118.10 точки.

На второ място са американците Мая и Алекс Шибутани със 112.01 точки, а на трето - Екатерина Боброва и Дмитри Соловиев (Русия) със 110.43 точки.

Отборната надпревара по фигурно пързаляне дебютира в олимпийската програма на Игрите в Сочи 2014.

състав на Канада:Патрик Чън, Мегън Дюамел и Ерик Радфорд (спортни двойки), Теса Виртю и Скот Моър (танцови двойки), Габриел Дейлман, Кейтлин Озмънд.

крайно класиране, фигурно пързаляне, отборно:
1. Канада - 73 точки
2. Русия - 66
3. САЩ - 62
4. Италия - 56
5. Япония - 50/БТА