Домакинът Канада се класира на полуфиналите на Световното първенство по хокей на лед, след като постигна категорична победа над Норвегия с 8:2.

В двубоя за място на финала съперник на кленовите листа ще бъде отборът на Швеция, който победи с 3:2 след продължение Чехия.

Дани Хийтли изведе домакините напред в резултата още в 27-ата секунда, отбелязвайки своя десети гол в турнира. С три попадения се отличи Дерек Рой, две добави Рик Неш, а с по едно се отчетоха Джонатан Толс и Райън Гецлаф. Головете за Норвегия пък бяха дело на Мортен Аск и Матис Олимб.

Тимът на Канада е 24-кратен световен шампион. Швеция се класира за осми пореден път на полуфинал на световно първенство, след като Матиас Вайнхандл отбеляза безценно попадение за олимпийските шампиони в продължението на четвъртфинала с Чехия, спечелен с 3:2.

В друг четвъртфинален мач Русия разгроми Швейцария с 6:0 и на полуфиналите ще срещне състава на Финландия, надиграл САЩ с 3:2 след продължение.

Александър Овечкин, Александър Семин, Сергей Фьодоров, Данис Зарипов и Максим Афиногьонов, който се разписа на два пъти, донесоха категоричната победа за руския отбор. Русия преследва своята първа титла от 15 години насам.

Сами Лаписто вкара за Финландия в четвъртата минута на продължението и донесе победата срещу САЩ с 3:2. Преди това финландците поведоха с 2:0 след голове на Туомо Руту и Анси Салмела. Фил Кесел и Дрю Стафорд донесоха равенството за американците в редовното време.