Сет Джоунс вкара победния гол за Калъмбъс Блу Джакетс, които направиха невероятен обрат срещу Тампа Бей и след 0:3 само за една третина, успяха да стигнат до победа с 4:3 в първия мач от плейофната серия на НХЛ.

Джоунс направи 4:3 5:55 минути преди края. Алекс Килърн, Антъни Сирели и Яни Журде се разписаха три пъти през първата част на мача и нищо не предвещаваше такъв обрат. Гостите от Охайо намалиха във втората част чрез Ник Фолиньо, но в началото на третата Дейвид Савар преодоля защитника на домакините Виктор Хедман и в 7:56 минута на частта направи разликата само един гол. А само 4 минути и по-късно Джош Андерсън, който асистира за гола на Фолиньо, изравни с удар от близо.

Тампа Бей подобри рекорда на Детройт от 1995/1996 за най-много победи в редовния сезон, но сега ще трябва да търси втори шанс при следващото си домакинство.

Айлендърс стигна до първи успех в серията с Питсбърг с 4:3 след продължение, а победното попадение беше дело на Джош Бейли в 4:39 минута на допълнителното време. Джордан завърши с гол и асистенция, Брок Нелсън и Ник Леди също се разписаха за победителите, които откриват серията с домакинска победа за първи път от 31 години насам. Вратарят им Робин Ленер отрази 41 удара и също имаше много сериозен принос за успеха.

Фил Кесъл и Евгени Малкин останаха с гол и асистенция за Пингвините, Джъстин Шулц също беше точен, а вратарят им Мат Мъри отрази 29 удара.

На Запад Сейнт Луис стартира с победа 2:1 като гост на Уинипег в Манитоба, като Тайлър Бозак вкара 2:05 минути преди края. Пат Маруун даде пас назад от мрежата и Бозакх овладя шайбата, за да я изпрати в мрежата. Дейвид Перон също се разписа във вратата на Конър Хелебьок в началото на третата част, а финландското крило Патрик Лайне откри резултата за Джетс в 13:28 минута след продължителна атака. Уинипег има шанса да изравни серията в петък при второто си домакинство.

Далас Старс изненадващо победи стабилния Нешвил с 3:2 като гост с два гола на новобранеца Миро Хейскинен. Хейскинен е осмият защитник-тийнейджър, който бележи гол в дебюта си в плейофите и първият от Адам Ларсон, който през 2012-а година беше точен за отбора на Ню Джърси срещу Филаделфия. На 19 години и 226 дни той е и третият най-млад играч, който вкарва повече от един гол в плейофите на НХЛ.

Сан Хосе Шаркс отнесе с 5:2 у дома Лас Вегас и взе преднина в битката между два от най-стабилните отбори в Лигата изобщо. Джо Павелски откри резултата, след него в началото на втората третина още два пъти за домакините се разписаха Брент Бърнс и Марк Едуард Влашич. Гостите върнаха едно попадение члез Марк Стоун, но Ивендър Кейн отново направи 3 гола разлика. В третата част Стоун вкара второто си попадение в мача, а Томас Хертъл оформи крайното 5:2 на празна врата./БТА