Александър Кърфут беше точен 9:14 преди последната сирена и Фредерик Андерсен спаси 27 удара за победата на Торонто с 2:1 срещу Отава в мач от Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ).

Така Мейпъл Лийфс останаха категорични лидери по точки през редовния сезон с 26, следвани от Флорида, Бостън и Чикаго с по 22.

Остин Матюс заби 14-ата си шайба за сезона и води Лигата по този показател, а Джейк Мъзин завърши с две асистенции.

Брейди Ткачук вкара гол и Мат Мъри спаси 26 удара за отбора на Отава, който в понеделник преодоля дефицит от четири гола за победа с 6:5 срещу същия съперник. Двата отбора ще завършат серията от мачове помежду си по-късно днес.

Флорида пък надви Каролина след продължения в друг мач, след като Джонатан Хубердоу бе точен в продълженията за крайното 4:3. Той записа и асистенция, а Пантърс подобриха клубния си рекорд със серия от 5-0-1 в гостувания от началото на сезона. Алекс Уенберг и Юхо Ламико също бяха точни за победата, а Крис Дрийгер спаси 32 удара. Джордан Стаал, Себастиан Ахо и Винсънт Трочек бяха точни за Кейнс, докато Алекс Неделкович спря 33 удара на вратата си.

Кевин Ланкинен спаси 29 удара за първия шътаут в кариерата си и Чикаго победи с 2:0 Детройт. Филип Курашов вкара гол и Алекс Дебринкет добави още един на празна мрежа за Блекхоукс, които са с баланс 4-0 срещу съперника от "Оригиналните 6" Детройт от началото на редовния сезон.

Леон Драйзайтел вкара два гола и Едмънтън победи Уинипег с 3:2. Джеси Пулюярви също бе точен за Ойлърс, а Конър Макдейвид завърши срещата с две асистенции. Така нападателят, който бе първи избор в драфта през 2015, записа своята точка номер 500 в НХЛ. Марк Шайфеле и Нийл Пионк вкараха за Джетс.

Брок Бесър вкара гол и подаде за още два при победата на Ванкувър с 5:1 срещу Калгари. Бо Хорват и Джей Ти Милър добавиха по една шайба и една асистенция за Канъкс, а защитниците Джорди Бен и Нейт Шмидт също бяха точни за убедителния успех.

Брейдън Холтби спря 35 от 36 удара за първата си победа от 28 януари насам, а Андрю Манджиапани единствен го преодоля за Флеймс. Якоб Маркстрьом пък отрази 25 шайби в седмия си пореден старт и 14-и от 16 мача на Калгари от началото на сезона.

Първенство на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ), резултати:

Каролина - Флорида - 3:4 след продължение
Торонто - Отава - 2:1
Детройт - Чикаго - 0:2
Калгари - Ванкувър - 1:5
Едмънтън - Уинипег - 3:2
Тампа Бей - Далас - отложен

Класиране в отделните дивизии:
Северна дивизия: Торонто 26 точки, Монреал 20, Едмънтън 20
Източна дивизия: Бостън 22, НЙ Айлендърс 19, Филаделфия 18
Западна дивизия: Лас Вегас 21, Сейнт Луис 20, Колорадо 17
Централна дивизия: Флорида 22, Чикаго 22, Тампа Бей 21./БТА