Норвежецът Хенрик Л'Абе Лунд спечели спринта на 10 километра за мъже пред своя публика в Холменколен за Световната купа по биатлон.

Лунд стреля без грешка в двете стрелби и финишира първи с време 26:10.3 минути, завоювайки първа победа за Световната купа (индивидуално) на 31 години.

Втори остана друг представител на Норвегия - Йоханес Тингес Бьо, с един пропуск в стрелбата и изоставане от 6,1 секунди.

Лидерът за Световната купа Мартен Фуркад завърши трети с чиста стрелба и изоставане от 6,9 секунди след победителя.

От българите най-добре се представи Красимир Анев, който финишира 25-и, без грешка на огневия рубеж, на 1:11.2 минута след победителя.

Владимир Илиев остана 57-и с три грешки в стрелбата и изоставане от 2:12.8.

Антон Синапов приключи на 67-о място с два пропуска на стрелбището и изоставане от 2:22.3 минути. Синапов финишира непосредствено зад легендата Оле Ейнар Бьорндален, който завърши 66-и с четири пропуска в стрелбата. 44-годишният Бьорндален замени в последния момент в състава на Норвегия Емил Хегле Свендсен, който се възстановява от вирусно заболяване.

Заради вирусно заболяване пък четвъртият българин Димитър Герджиков не стартира в спринта.

В генералното класиране за Световната купа след 18 старта води Мартен Фуркад с 936 точки, пред Йоханес Тингес Бьо (Норвегия) с 899 точки и Антон Шипулин с 591 точки.

Красимир Анев е 34-и със 156 точки, Владимир Илиев е 58-и с 44 точки, а Антон Синапов - 89-и със 7 точки.