Българската федерация по кърлинг загуби мястото си в Световната федерация по кърлинг след гласуване на конгреса на международната централа.

България и Армения са извадени от Световната федерация заради неплатени суми по дължими членски вноски, решиха над 100 делегати от цял свят на ежегодния конгрес на централата в шотландския курорт Търнбери. Страната ни бе постоянен член от 1990 година.

Друго важно решение от събранието бе приемането на Косовската федерация като 50-ата страна членка на световния ръководен орган в този спорт.

През април 7 клубове по кърлинг искаха да възродят този спорт у нас и да създадат нова федерация, тъй като старата де факто се беше разпаднала. Говореше се дори за регистрирането на новата федерация в Световната, но с решението на последната от днес това явно не е станало. При такова положение ще бъде невъзможно за играчите в този спорт у нас да се опитат да се класират на Олимпиадата в Сочи през 2014 година, каквито намерения имаха, съобщава БГНЕС. Няма как и спортното министерство да отпусне пари за подготовка след изваждането на БФ Кърлинг от международната централа.

Спортният министър Свилен Нейков пък заяви малко преди откриването на зала "Арена Армеец", че съоръжението може да приема и срещи именно по кърлинг.