31-годишният хърватин Ивица Костелич е новият носител на Световната купа по ски алпийски дисциплини за сезона 2010/2011 година.

Братът на легендата в ските Яница Костелич успя да спечели предсрочно Големия Кристален глобус, след като взе нужната преднина в генералното класиране пред своя голям приятел Дидие Кюш по време на днешното спускане в нoрвежкия зимен център Квитфил.

Костелич започна сезона с намерението да спечели първата си Световна купа, но мечтата започна да става реалност, след като той успя да спечели седем от 14-те състезания след Нова Година. Хърватинът, който не успя да се представи на ниво по време на старта в Банско, вече има нужната преднина от над 500 точки пред специалиста в спускането Кюш, като до края на сезона остават пет състезания.

При победа в даден старт от Световната купа се дават 100 точки, така че Костелич няма как да бъде застигнат до края на сезона.

Трикратният сребърен медалист от Олимпийски игри заяви след триумфа: „Това е най-голямата награда в алпийските ски”.

Неговата сестра Яница спечели Световната купа при жените на три пъти (2001/2003/2006 година). Изданието на Световната купа при мъжете през този сезон пък приключва през следващата седмица в Ленцерхайде, Швейцария.