И последният български участник на Зимните олимпийски игри пристигна във Ванкувър. Иван Ранчев бе посрещнат от представителите на БОК по обед на летището в града, след това веднага акредитиран и настанен в Олимпийското село.

Сноубордистът получи допълнителна квота от ФИС, поради незапълнени визи от други държави. Оргкомитетът на игрите обаче не разреши отварянето на нова акредитация за неговия треньор Атанас Петров с оправданието, че вече е направено едно изключение за състезателя.

Така по неволя треньор на Ранчев във Ванкувър ще бъде Виктор Жеков - бащата и наставник на Александра, която падна тежко в тренировъчното спускане за бордъркроса във вторник. Жекова все още се възстановява под наблюдението на специалистите от местната клиника, тъй че Виктор ще може да отдели повече време на Иван. Двамата поддържат връзка с Наско Петров непрекъснато.

Веднага след пристигането на сноубордиста ни, Жеков започна подготовката на неговите бордове. Мазането на уредите продължи до късно посред нощ. Утре рано сутринта двамата ще пътуват за Уислър, където повечето сняг позволява по-интензивни тренировки. Вероятно ще копират същата програма във вторник и във сряда.

Иван Ранчев е само на 19 години и е световен вицешампион за юноши в дисциплината паралелен гигатски слалом, която тук на Игрите ще се състои в един ден - петък. И този старт е в планината Сайпръс, където снегът все още е недостатъчен. След няколкото слънчеви и хубави дни прогнозите отново са за дъжд и мъгли край Ванкувър и в Сайпръс, а в Уислър - снеговалеж.

Междувременно днес за България с полет през Франкфурт отпътуваха състезателите по шорттрек Марина Георгиева-Николова и Асен Пандов, заедно с треньора Иван Пандов. Те би трябвало да кацнат в София на 22-ри февруари в 22.50 часа.