Най-добрият фигурист на България Иван Динев ще води свой възпитаник на Световното за юноши и девойки в София в края на февруари идната година. Динев работи като треньор от няколко години в САЩ заедно с приятелката си Анджела Никодимов.

Момчето, което преди малко повече от десетилетие разби представата, че можем да пробием в субективен спорт като фигурното пързаляне, сега е амбициозен треньор, който мечтае за медал на свой възпитаник. Нещо, което Динев не успя да постигне в кариерата си, макар че няколко пъти бе съвсем близо до целта.

Едни от най-запомнящите се моменти в неговата кариера на леда са Евро 2000-5-то място, Олимпиадата в Нагано 98-ма, където буквално руснаците занемяха от 7-мото му място в кратката програма. Иван бе сред 10-най-добри на стария континент и 12-те на света години наред. Краят на професионалната му кариера бе малко неочакван, може би малко прибързано като решение…

Неговите скокове все още се помнят, а в Америка оценяват таланта му, родителите наддават за да запишат децата си в неговата група.

Жалко, че фигуристът, от който тръгна възходът на България в този спорт, не работи у нас, дори не е част от УС на федерацията ни по кънки…

Пътят на Иван бе трънлив както на леда, така и в живота. Препятствията, които трябваше да преодолее, сякаш му отнеха част от състезателната енергия. Истинските му възможности така и не се реализираха. Може би на новото поприще като треньор Динев ще намери правилната посока, ще постигне това, за което мечтаеше като състезател. За съжаление с деца на Америка!

Рядко, най-вече заради сина си, той се прибира в родината, но е далеч от камерите, не е склонен да дава интервюта, не му се говори за това, което става у нас.

Истинските фенове на фигурното пързаляне обаче помнят танцът на Динев, сложните комбинации от скокове, които надали скоро българин отново ще изпълни.