Италианката Марта Басино спечели титлата в супергигантския слалом на Световното първенство по ски алпийски дисциплини във френския зимен център Мерибел. Звездата Микаела Шифрин (САЩ) остана втора на 11 стотни от секундата, след като допусна няколко неточности по време на спускането си.
 
26-годишната Басино измина трасето за 1:28.06 минута след силно каране в последния сектор на пистата и записа първи успех в кариерата си в тази дисциплина. Така тя завоюва трети медал в кариерата си от първенства на планетата след златото в паралелния слалом от Кортина Д'Ампецо 2021 и бронзово отличие в отборната надпревара в Оре 2019.
 
"Много съм щастлива от начина, по който карах и от това, което постигнах. Все още не мога да повярвам, но усещам, че карах добре, че бях с добър ритъм, невероятно е. Това е първата ми победа в тази дисциплина, странно е, че я постигнах точно тук на Световното първенство. Направих фантастична последна част, щастлива съм и съм уверена във възможностите си", каза Басино след успеха.
 
Италианката има шест победи за Световната купа до момента, като всичките са в дисциплината гигантски слалом.
 
Шифрин, която е златна медалистка в дисциплината от Оре 2019, завоюва 12-и медал от световен шампион в кариерата си, доближавайки рекорда от 15 отличия на германката Кристъл Кранц. Шест от отличията на Шифрин са златни, а останалите три сребърни и три бронзови.
 
Третото място разделиха Корнелия Хютер (Австрия) и Кайса Викхоф Лий (Норвегия) с пасив от 33 стотни.
 
Олимпийската шампионка от Пекин 2022 и защитаваща титлата си от Кортина Д'Ампецо 2021 - Лара Гут-Бехрами (Швейцария) се нареди шеста с изоставане от 37 стотни.
 
Световната вицешампионка от Оре 2019 - София Годжа (Италия) и двукратната номер 1 на планетата в спускането - Илка Щухец (Словения) останаха съответно 11-а и 12-а.
 
Италианката Федерика Бриньоне, която преди два дни взе златото в алпийската комбинация в Мерибел, днес финишира осма на 55 стотни зад Басино.
 
Световното първенство продължава утре със супергигантския слалом за мъже.
 

Крайно класиране в супергигантския слалом за жени на Световното първенство по ски алпийски дисциплини:

 1. Марта Басино (Италия)         - 1:28.06 минута     
 2. Микаела Шифрин (САЩ)          - 1:28.17  
 3. Кайса Викхоф Лий (Норвегия)   - 1:28.39  
     Корнелия Хютер (Австрия)      - 1:28.39  
 5. Рагнхилд Мовинкел (Норвегия)  - 1:28.42  
 6. Лара Хут-Бехрами (Швейцария)  - 1:28.43  
 7. Алис Робинсън (Нова Зеландия) - 1:28.60 
 8. Федерика Бриньоне (Италия)    - 1:28.61 

Автор: БТА/Ива Кръстева