Шампионката на България Александра Фейгин се представи страхотно при дебюта си на европейско първенство по фигурно пързаляне за мъже и жени.

На континенталния шампионат в Минск (Беларус) Фейгин, която преди месец навърши 16 години, зае девето място в кратката програма от общо 36 участнички и се класира за финалната волна програма. Това е най-доброто класиране на българка при жените на европейско първенство в историята.

Александра Фейгин получи оценка от 58.80 точки за своето съчетание на музика от "Списъка на Шиндлер". Тя изпълни комбинация от два тройни тулупа, троен ритбергер и двоен аксел.

Фейгин е с 32.91 точки за технически елементи и 25.89 точки за компоненти на програмата. Сред съдиите беше и българката Зоя Йорданова. 

Олимпийската шампионка от Пьонгчанг 2018 и защитаваща титлата си Алина Загитова (Русия) поведе след кратката програма. 16-годишната Загитова допусна само една малка грешка в изпълнението си на "Фантома на операта" при тройния флип и получи оценка от 75.00 точки. 

"Не съм доволна от флипа, можех да го изпълня по-добре. Не мисля за това, че съм фаворит. Само съм съперничка със себе си", каза Загитова след състезанието.

Втора е друга рускиня - София Самодурова със 72.88 точки, а трета - Алексия Паганини от Швейцария с 65.64 точки. Волната програма при жените са е в петък. По-късно днес е кратката програма при спортните двойки.

На европейското първенство в Минск България е представена още от Ники-Лео Обрейков при мъжете и танцовата двойка Теодора Маркова и Симон Дазе.

Кратката програма при мъжете е утре. Ники-Лео Обрейков е със стартов номер 15 в трета група. /БТА