Норвежкият фаворит Йоханес Клаебо очаквано спечели спринта в първия кръг от тазгодишната верига в ски-бягането Тур дьо Ски. Клаебо спечели с време 2:39.04 минути, като остави зад себе си на 0.99 Ришар Жув (Франция) и на 1.26 секунди друг французин Люка Шанава.

Това е втора поредна победа за Клаебо на тази писта. Той взе аванс малко след началото на старта, а след това постоянно увеличаваше преднината си. Накрая дори се обърна преди финала, за да види къде са преследвачите му.

Той имаше пълен контрол върху състезанието във всички елиминационни кръгове, като записа 28-а победа в спринт и пета в спринт от Веригата, която приключва на 4-и януари.

Миналогодишният победител във веригата Александър Болшунов (Русия) отпадна още в четвъртфиналните серии.

Клаебо, който е водач в класирането за Световната купа, повежда с 8 секунди в класацията във веригата.

"Беше фантастичен ден. Наситина е забавно да изляза като победител. Ваксаджиите и екипът са свършили много добра работа със ските. Доста е добре да започнем Tур дьо Ски по този начин, каза Клаебо след победата. Това е 43-а победа в кариерата за норвежеца и трета за сезона.

В класирането за Световната купа Клаебо води с 541 точки, пред Ришар Жув с 327 и руснака Сергей Устюгов с 315. В класирането на веригата Клаебо води с 8 секунди пред Жув.

Миналогодишната победителка в Тур дьо Ски Джесика Дигинс (САЩ) спечели първото състезание от тазгодишното издание на веригата по ски-бягане Тур дьо Ски при жените. В дисциплината спринт тя триумфира с време 3:00.12 минути, изпреварвайки Матилде Мюрволд (Норвегия) с 0:13. Третото място е за словенката Анамария Лампич, която завърши с време 3:00.42 минути.

Мюрволд беше трета преди финалните метри, но демонстрира много силен финал и изпревари Лампич.

"Имах чудесна Коледа, която прекарах с моя годеник, с моето семейство и сега продължавам с победа, което е страхотно, заяви победителката.

Дигинс спечели полуфиналната серия 1, където пак се бореше и успя да надделее над норвежката Мюрволд, този пък с 0.11 секунди разлика.

Начело в генералното класиране при дамите остава шведката Мая Далквист с 464, пред сънародничката си Фрида Карлсон с 400. Трета излезе днешната победителка Джесика Дигинс с 379, с 4 повече от норвежката легенда Тереза Йохауг.

В Тур дьо Ски води Дигинс с време 2:03 минути, пред Матилде Мюрволд, която е на 0.05 секунди. Третото място е за словенката Анамария Лампич, която остана на 14 секунди. За американката това е 11-а победа в старт от Световната купа. Терезе Йохауг не участва в днешния спринт, както и доста други топ-състезатели в ски-бягането.

Вторият етап в Тур дьо Ски е утре, отново в Ленцерхайде със състезания в класическия стил: 10 километра при жените и 15 км при мъжете.