Норвежката звезда в ски-бягането Йоханес Хосфлот Клаебо пропусна шанса да постигне невероятна серия от седем поредни спечелени етапа във веригата Тур дьо Ски. Но това не му попречи да триумфира с третата титла в престижното състезание.

Клаебо завърши на 6-о място в последния етап, който беше в дисциплината 10 километра масов старт в свободния стил с финално изкачване на височината Алпе Чермис във Вал Ди Фиеме.

Победата днес беше за друг норвежец – Симен Хегстад Крюгер, който финищира първи с време 31:20.4 минути. Той изпревари с 4.8 секунди пред сънародника си Ханс Кристер Холунд и с 25 секунди заелия 3-ото място днес Жюл Лапиер (Франция). А Клаебо, който показа истинска доминация в първите шест старта, днес беше далече от най-доброто си състояние и в нито един момент не успя да се доближи до челото. Той изостана на 45.5 секунди от Хегстад Крюгер.

Резултатът му обаче беше напълно достатъчен, за да триумфира на върха в общото класиране в Тура с 59.5 секунди пред днешния победител и с 1:31.3 минути пред Ханс Кристер Холунд. Общото време на Клаебо на върха във веригата е 2:44:28.9 часа. Предишните му две титли бяха през 2019-а и през миналата 2022-а година.

Най-близкият му преследвач преди днешния старт – Кале Халфварсон от Швеция, също имаше много слаб ден днес и се смъкна от 2-о до 6-ото място във финалното подреждане, след като приключи 22-и на 10-те километра свободен стил. Паал Голберг (Норвегия) – вчера 3-и, остана на 18-о място днес и на 5-а позиция в крайното класиране.

В класирането за Световната купа Клаебо води с 1282 точки, пред Паал Голберг с 1228 и Федерико Пелегрино (Италия) с 982.

Автор: Атанас Василев/ БТА