Носителят на Световната купа по ски бягане при мъжете Йоханес Клаебо направи требъл от победи във финландския курорт Рука. Норвежецът спечели преследването на 20 километра и вече има три победи в три старта от началото на сезон 2022/23.

Клаебо стартира от първа позиция заради победата си в интервалния старт на 10 километра в събота и макар още в самото начало на дистанцията да позволи да бъде застигнат, на финалната височина той бе без конкуренция. Норвежецът, за когото това бе победа номер 51 в кариерата, завърши за 45:30.6 минути.

БГНЕС / BGNES
6 снимки

Втори на 0.7 секунди приключи друг норвежец Пол Голберг, който в предишните два дни също бе първи подгласник на Клаебо. Трети финалната линия пресече шведът Кале Халфварсон, който обаче бе дисквалифициран. След дълго преразглеждане на ситуацията журито реши да анулира резултата му, тъй като на финалното изкачване той е напуснал очертанията на трасето. С маневрата си Халфварсон не попречи на нито един от съперниците си, нито си съкрати пътя, но успя да избегне трафика пред него, тъй като устремилата се към финиша група бе от 11 състезатели, което съдиите сметнаха за достатъчно основание да го дисквалифицират.

Така третата позиция остана за италианеца Федерико Пелегрино на 1.3 секунди от Клаебо. Топ шест се допълни от шведа Уилям Поромаа, норвежеца Мартин Ниенгет и британеца Андрю Мъсгрейв.

В генералното класиране след първите три старта лидер е Клаебо с 315 точки, пред Голберг с 292 и друг норвежец - Ерик Валнес, с 231.

През следващата седмица Световната купа по ски бягане продължава с три старта в Лилехамер.