Носителят на Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини Радослав Янков заяви, че много би се радвал, ако България бъде домакин на кръг от Световната купа. Янков и Георги Атанасов бяха наградени съответно за спортист и треньор номер 1 на месец януари в анкетата на спортните редакции. 

"Надявам се да има такава възможност, да се проведе такова състезание. В чужбина тази година стартовете бяха много малко, дори отложиха два. Ако България бъде домакин на такъв старт, ще бъда радостен. Сигурен съм, че където и да се проведе ще бъде на много високо ниво", каза Янков. 

Той добави, че вече свиква с изявите в медиите, а хората го спират по улиците, за да го поздравят. "Взех да свиквам с изявите в медиите, но нещата трябва да се отразяват, след като има такъв успех. Хубаво е всички да научат подробностите, как всичко се е случило до момента, как сме се развивали, къде сме тренирали, какво е коствало това нещо. Откакто спечелих Световната купа станах по-известен. Хората по улиците ме разпознават, спират ме и искат да се снимат с мен. Аз не съм спирал да тренирам. Продължаваме да действаме и гледаме напред. Аз ще остана стъпил на земята. Славата си е слава, но това ще ми дава самочувствие само за самото каране и за тренировките, когато съм сред другите състезатели, но аз си оставам себе си", добави Радослав Янков. 

Той е оптимист за развитието на сноуборда. "Всичко тръгва от клубовете. От там съм тръгнал и аз. Трябва да има повече пари за клубовете, за треньорите, да има повече писти и нещата със сигурност ще се случат", смята състезателят. 

Янков заяви, че след края на кариерата си ще се занимава с треньорска работа. "Един ден, след като приключа, бих се занимавал с треньорство. Уча за това в момента, почти завършвам и се надявам след време да дам този опит, които имам, на някои", каза сноубордистът. 

Следващият сезон голямата цел пред Янков е световното първенство, което ще се проведе през месец март 2017 година. "Голямата цел е световното първенство. Има и стартове от Световната купа. Всеки старт в важен. Опитваме да се развиваме, не може да стоим на едно място", каза Янков. 

Той разясни, че в неговите дисциплини няма нужда от специално трасе, а по-важно е да има разнообразни писти. "Хубаво е да се знае, че в сноуборда има няколко дисциплини и разликата между тях не е малка. В паралелните дисциплини просто се нареждат колове и се кара между тях. Това може да се случи и на писта за алпийски ски, не е нужно да имам скок. Затова всички, които говорят малко ни слагат под общ знаменател. Но генерално трябва да има повече писти. Искам да има разнообразие, а не да карам на една писта, защото това е важно. Когато сме в чужбина ние не караме на една писта, сменяме постоянно курортите и различните писти, за да има разнообразие. В Световната купа има седем старта и те не са направени на една и съща писта. За нас е важно разнообразието, а не една писта", каза още носителят на Големия кристален глобус. 

Георги Атанасов

източник: lap.bg, Илиан Телкеджиев

Неговият личен треньор Георги Атанасов призова да се помисли за бъдещето на спорта. "Проблемът не е в това, което имаме ние. Това, което следва след тях е една голяма дупка, ако ние наистина не се опитаме да направим нещо за бъдещето на спорта и за децата. Ние искаме навсякъде да има трасета за сноуборд, а не децата да обикалят от Банско, в Пампорово и т.н. Ако се направят повече трасета, ще има възможност да се провеждат повече състезание и така този спорт ще се развива", коментира Атанасов.

Янков ще участва на държавното първенство, което ще се проведе на 30 и 31 март в Банско. Сноубордистът и неговият треньор сами подготвят бордовете по време на тренировките и състезанията. С тях за стартовете понякога пътува и физиотерапевт. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS