Два дни след завършването на Универсиада 2015 шефът на родния студентски спорт доц. Златко Джуров даде интервю за сайта аus.bg. 

В Гранада и Осърбле България спечели два златни медала с титлите на Александра Жекова в бордъркроса и на Владимир Зографски в ски-скока. 

Председателят на АУС Академик говори и за предстоящите в средата на март в Боровец национални университетски зимни игри.

- Г-н Джуров, България спечели две титли с едва четирима участници на Универсиада 2015. Никога досега не сме имали подобна „успеваемост“…
- Така е и аз още веднъж благодаря на Александра Жекова и Влади Зографски, както и на техните треньори за златните медали. Титлите идват в много важни моменти от техните кариери и се надявам да повлияят позитивно на бъдещите им изяви, дори до края на този сезон. Същевременно, зад въпросната „успеваемост“ се крие и едно подценяване значението на българския университетски спорт от страна на отговорните институции.

- Какво точно имате предвид, нали и новата стратегия на спортното Министерство е да се набляга на качеството, да се осигуряват и да се инвестира само в потенциални медалисти…
- Така е и делегация ни бе определена по тези изисквания. Но когато кажем, че се осигуряват нашите звезди, нека го правим като хората, както са добрите световни и европейски практики. Българската делегация сега на Универсиадата бе от 4 състезатели и 4 треньори. Това не е нормално, тези наши спортисти не бяха осигурени с нужните щабове и обслужващ персонал. Карахме треньорите да попълват заявки и формуляри, да тичат по службите, да се занимават с медицински и антидопингови процедури, да поддържат връзка с организаторите, нямаше дори кой да носи българското знаме на откриването. Как Сани и Виктор да присъстват на церемонията, когато сасsp;сами и имат стартове на другия ден? Да не говорим за обща екипировка и за всички други задължителни изисквания към всяка делегация.

- Веднага ще ви опонират с призивите за повсеместни икономии и в спорта.
- Добре де, но защо те са все за сметка на студентския спорт? На това ние, в АУС Академик категорично се противопоставяме. Сега, в бюджета за 2015 г. нямаме предвиден един лев за международно участие… А тази година има и зимни, и летни световни студентски игри, други първенства. Така,за да осигурим участието на Александра Жекова и Владимир Зографски, се наложи да прехвърляме средства от предвидените за вътрешния календар. Което веднага лишава студентите от и без това недостатъчните възможности за спорт у нас.

- Как ще компенсирате тогава този недостиг? Означава ли това, че някои от националните студентски първенства ще отпаднат?
- Правим всичко възможно това да не се случи, но може да пострадат организацията и качеството. Имаме много разходи – за съдии, наеми,съоръжения, пътни Не вярвам да се стигне до там, а и разчитаме на даденото обещание за актуализация на бюджета ни. Търсим спонсори, допълнителни приходи. Сега от 11 до 15 март в Боровец организираме университетските зимни игри, в Пловдив през май е националната универсиада. И за двете състезания подготвяме много сериозна организация. В Боровец студентите от 22 висши училища ще имат всички необходими условия да определят най-добрите в зимните спортове. През август сме планирали за трета поредна година състезания на Камчия. За  лятото са насрочени и Световни студентски игри в Далечния Изток. Продължавам да твърдя, че университетският спорт у нас има много по-големи резерви, стига отговорните фактори да не го пренебрегват и загърбват.

- Министър Красен Кралев потвърди същото, след като обяви студентския спорт като един от приоритетите в стратегията му…
- Така е, за което му благодарим. Вярваме, че като човек навътре в материята той ще ни помогне заедно да преобърнем представите за университетския спорт като нещо второстепенно и имагинерно. Министърът със сигурност ще съдейства институциите да осигурят повече внимание и средства за физическата активност на студентите. На г-н Кралев разчитаме и за подкрепа при промените в законите, които сега поради остарялост и несъответствие с реалността спъват развитието в тази област.

- Какво конкретно имате предвид като законови промени? Ваши ли са предложенията?
- Да, в АУС изготвихме предложения, които в момента се входират в Парламентарната комисия, заедно с тези от висшите училища. Сред тях са фиксиран процент от бюджета за развитието на студентския спорт, осигуряване участията на универсиади и световни първенства чрез специални тото тиражи, допълнения към Наредбата за премиране за медалистите от универсиади и др. Освен това – увеличаване на годишните средства за спорт на студент от 3 на 7 лв., приемане статут на студента-спортист, определяне на специални стипендии и преференции във висшите училища за изявени и заслужили български спортисти, регламентиране стопанисването и използването на материалната база за нуждите на студентския спорт и др.

- Очевидно сте амбицирани успехите на Зимна универсиада 2015 да се превърнат в импулс за развитието на университетския спорт у нас…
- Точно така. Нека не позволяваме титлите на Сани Жекова и Влади Зографски да останат само като един фойерверк. Апелирам към всички, от които зависи доброто бъдеще на университетския спорт в България: подкрепете ни в усилията да не лишаваме младите от възможностите да бъдат жизнени и дееспособни, да ги стимулираме за повече спорт и активност. Тези инвестиции се възвръщат многократно в бъдеще. Всеки лев вложен в студентския спорт е гаранция за бъдещите здрави и жизнени поколения на България.