Българските представители при танцовите двойки на юношеското Световно първенство по фигурно пързаляне, което се провежда в столичния Зимен дворец на спорта, Ина Демирева и Юрий Куракин завършиха на 25-о място.

Те получиха оценка за волната програма от 49.59 точки - 28.94 точки за техническа стойност и 20.65 точки за изпълнение, а общия им сбор е 107.35 точки.

Американците Емили Самюелсън и Ейвън Бейтс спечелиха световната титла при двойките и донесоха втора титла за страната си, след като снощи при юношите триумфира Адам Рипън.

За американската двойка това е най-големият успех в кариерата им. Миналата година те не участваха на Световното юношеско първенство, а през сезон 2005/06 бяха 10-и.

Този сезон на юношеското Гран При бяха втори, а на финала на Гран При в Полша също взеха сребърните отличия. Самюелсън и Бейтс водеха от първото изпълнение на шампионата на планетата в София, а тази вечер представиха една перфектна волна програма на голяма скорост, в пълен синхрон и с впечатляващи поддръжки.

За своето изпълнение те получиха оценка от 88.71 точки - 45.96 точки за техническа стойност и 42.75 точки за изпълнение и с общ сбор от 181.66 точки спечелиха златните медали.

На второ място завършиха канадците Ванеса Кроун и Пол Поарие, който също представиха страхотна волна програма и получиха оценка от 86.86 точки и сбор след трите изпълнения 178.09 точки.

Бронзовите отличия станаха притежание на представителите на Русия Кристина Горшкова и Виталий Бутиков с оценка 83.87 токи за волната програма и общ сбор от 172.85 точки.

Шестица се допълва от Мария Монко и Иля Ткаченко (Русия) със сбор от 166.01, след като девойката падна по време на волната програма, на пето място са Медисън Хъбъл и Кийфър Хъбъл от САЩ със 157.47 точки, които също имаха падане по време на финалното си изпълнение, а шести са Екатерина Рязанова и Джонатан Гуерейро от Русия със 153.29 точки.

Медалистите получиха своите отличия от представителя на Международната федерация по кънки Къртни Джоунс и Албена Денкова, председател на БФКънки и двукратна световна шампионка. Сред съдиите при танцовите двойки бе и българката Рая Бакалова.

По програма утре от 13:30 часа започва волната програма при девойките, където българката Мануела Станукова е със стартов номер 1. В неделя от 14:30 часа е галаспектакълът на победителите.