Българинът Владимир Илиев завърши на 29-о място в преследването на 12.5 километра от Световната купа по биатлон в германския зимен център Руполдинг, а за пореден път този сезон трима представители на Норвегия заеха призовите позиции в надпреварата.

Илиев направи силно състезание, не успя да уцели само една мишена при третото си посещение на рубежа и финишира на 1:54.9 минута след победителя Йоханес Дале. Българинът се изкачи 18 места спрямо спринта вчера, в който беше 47-и.

Дале направи мощна атака метри преди финала, за да стигне до трета победа в кариерата си. Той измина трасето за 30:38.0 минути и направи два пропуска в четирите стрелби. Втори се нареди Ветле Кристиансен с пасив от 1.7 секунди с три наказателни обиколки, а трети финишира носителят на Големия Кристален глобус за миналия сезон и петкратен олимпийски шампион Йоханес Тингнес Бьо с две грешки и на 2.4 секунди след Дале.

"Невероятно е това, което се случи. Наслаждавах се на старта. Имах трудности преди годините, но сега всичко се получава. Видях, че другите допуснаха грешки в края и знаех, че имам шансове. Не предполагах, че съм толкова силен, но съм щастлив от победата", каза Дале след състезанието.

В класирането за Световната купа води Йоханес Тингнес Бьо с 671 точки. Втори с 593 точки е брат му Тарей Бьо, а в топ 3 с 589 точки е и Йоханес Дале. Илиев заема 56-о място с 26 точки.

Следващият старт за Световната купа е в Антхолц-Антерселва (Италия) от 18 до 21 януари.