Олимпийските игри в Пьонгчанг през февруари и Световната купа по сноуборд в Банско през януари са основните приоритети пред БФСки през тази година. Това заяви президентът на централата Цеко Минев на пресконференция преди началото на сезона.

"Тази година е олимпийска и това е приоритет за нас, както и Световната купа по сноуборд в Банско. Целта ни е да вземем максимален брой квоти за игрите", добави Минев.

Големите очаквания на федерацията са свързани с представянето на най-добрите български състезатели по сноуборд - Александра Жекова и Радослав Янков.
Генералният секретар на БОК Белчо Горанов връчи на Минев специална награда - "Приз на МОК". Отличието му се връчва за социалната програма "Научи се да караш ски", в която участват деца в риск.

"Тази година е олимпийска, защото освен зимни игри в Пьонгчанг има и младежки олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина). Освен квотите на Жекова и Янков, са сигурни и щафетите по биатлон за мъже и жени. Очакваме около 20 български спортисти да участват в Пьонгчанг, а делегацията ще бъде от около 40-42 души", заяви Горанов.

На пресконференцията присъства и главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков. "Изключително е приятно, когато целите на Министерство на младежта и спорта съвпадат с тези на федерацията. Радостното е, че в последните години българските ски намериха правилната вакса и това води до голям интерес от децата към спорта", заяви Марков.

Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев разкри, че очакванията на федерацията са за около 10 квоти за Олимпиадата в Пьонгчанг 2018.
"Очаква ни един вълнуващ сезон. Очакваме около 10 квоти за игрите", каза Бобев.

Освен квотите на Александра Жекова и Радослав Янков, в сноуборда шанс има и Теодора Пенчева. В алпийските ски за участие в Пьонгчанг може би ще се класират Алберт Попов, Камен Златков и Мария Киркова, в ски-бягането - Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов, Антонио Григорова и Нанси Окоро, в ски-скока - Владимир Зографски и Никола Чонгаров - ски-крос.

"Надяваме се Зографски да покаже своя потенциал този сезон. Чонгаров участва в нова за него дисциплина и ще участват на шест старта от Световната купа през декември", добави Бобев.

Алберт Попов е имал травма на глезена на левия крак, но вече е в Скандинавия за участие на Европейски купи.

Старши треньор на Зографски от тази година е Матиас Жупан от Словения, сребърен медалист от олимпиадата в Калгари 1988.

Колко български участници ще има на Олимпийските игри в Пьонгчанг ще стане ясно след средата на януари догодина.