Чешката суперзвезда Яромир Ягър се завърна в първенството на НХЛ след тригодишно участие в руската лига и записа своята точка под номер 1600. Това стана по време на мача на неговия тим Филаделфия Флайърс с Бостън, в който летащите се наложиха с 2:1, a той направи една асистенция.

Феновете на Бостън, които миналата година спечелиха Купа Стенли, отбелязаха началото на сезона с издигането на огромно знаме, бяха попарени от головете на Клод Жиру и Якуб Ворачек, които вкараха двата гола за гостите в рамките на 47 секунди в последната минута на първата третина. Иля Близгалов, който беше най-желаният свободен агент през летния трансферен период, спаси 22 удара на вратата на Филаделфия, като половината от тях бяха в третата част. Иначе за домакините се разписа Брад Маршан в средата на първата част при числено превъзходство.

„Винаги е трудно да стартираш възходящо след успешен сезон, да се настроиш за нова голяма битка след всичките тези емоции. Мисля обаче, че за начало на сезона момчетата се постараха, но срещу себе си имаха един чудесен Бризгалов, заяви след края на срещата треньорът на Бостън Клод Жюлиен.

В Торонто вратарят на местния тим Джеймс Раймер стартира кариерата си в НХЛ с 32 отразени удара и суха мрежа. Мейпъл Лийфс се справиха с 2:0 с Монреал в едно от традиционните канадски дербита, а попаденията вкараха Матийо Ломбарди и Дион Фаньоф. В края на мача пък 22-годишният вратар-дебютант, който дойде от Торонто Марлийс (играещ във Американската лига), отрази последователно с лявата ръка удари на Макс Пасиорети и Пи Кей Събън в рамките на 10 секунди и запази мрежата без гол.

Във Ванкувър Крис Летанж и Евгений Малкин вкараха при наказателните удари за Питсбърг, който се наложи с 4:3 след дузпи над миналогодишната сензация Кенъкс. Летанж, който даде две асистенции в редовното време, преодоля Роберто Луонго с бекхенд за победната дузпа за Пингвините. Преди него пък вратарят им Марк-Андре Фльори беше отразил два удара на играчи на домакините.

Иначе гостите поведоха с 2:0 още до 12:30 минута на мача, но в средата на третата част Даниел Седин изравни за 3:3 след пас на брат си Хенрик. Мат Кук вкара два гола за Питсбърг в редовното време, а един добави Джеймс Нийл. Вратарят им Фльори спаси общо 33 удара в срещата.

Резултатите от НХЛ:

Бостън - Филаделфия 1:2

Торонто - Монреал 2:0

Ванкувър - Питсбърг 3:4 (след дузпи)