Шома Уно защити титлата си и донесе трети медал за домакините на Световното първенство по фигурно пързаляне в японския град Сайтама. Двукратният олимпийски медалист, който се справи с контузия на глезена тази седмица, не беше в най-добрата си форма, но направи четири чисти четворни скока, за да получи 196.51 точки за волната си програма и да завърши с общ резултат от 301.14 точки.
 
Уно легна по гръб на леда след изпълнението си, докато приемаше бурните овациите на домашната публика.
 
"Днешното представяне далеч не беше перфектно, но направих всичко, което мога в този момент и дадох всичко, което имах", каза 25-годишният олимпийски бронзов медалист Уно, след като стана първият японец, защитил световната си титла.
 
"Имаше много колебливи скокове. Последните две седмици бяха много трудни за мен, бях в лоша форма... Не се справях добре на международни състезания у дома в миналото и наистина се радвам, че най-накрая успях. Това означава много за мен", добави Уно.
 
Исторически първи медал от шампионат на планетата за Република Корея завоюва Джун-ван Ча, след като получи най-добри лични резултати от 196.39 точки за волната програма и 296.03 сбор, за да вземе среброто.
 
18-годишният Иля Малинин от САЩ, който беше втори след кратката програма, направи грешка в два от заложените пет четворни скока във волната си програма и взе бронза с
 
Малинин приземи първия четворен аксел на Световно първенство, но не успя да се справи с другите скокове и остана трети с 288.44 точки.
 
Победата на Уно сложи край на златна седмица за Япония, след като Каори Сакамото запази титлата си при жените, а Рику Миура и Рюичи Кихара спечелиха първото злато на страната при спортните двойки.
 
Световното първенство в Сайтама завършва утре с галаспектакъла на медалистите.
 
Автор: БТА/Ива Кръстева