Норвежкият скиор Киетил Янсруд спечели за пета поредна година супергигантския слалом на родна земя в Квифтиел и си осигури малката Световната купа в скоростната дисциплина.

Олимпийският шампион от Сочи 2014 Янсруд беше най-бърз на 2,4-километровото трасе на пистата "Олимпиябакен" с време 1:33.21 минута и записа 21-а победа в кариерата си и втора за сезона.

Така той събра 360 точки в дисциплината през сезона и е недостижим преди последния старт в супергигантския слалом от финалите на Световната купа през следващата седмица в Оре (Швеция). 

Янсруд заслужи малкия Кристален глобус за трети път в кариерата си след 2015 и 2017 година.

Сребърният медалист в дисциплината от Игрите в Пьонгчанг 2018 Беат Фойц (Швейцария) остана втори с изоставане от 22 стотни от секундата.

Французинът Брис Роже стартира с 49-и номер и стигна до третото място с изоставане от 33 стотни от секундата. Така той изравни най-доброто си класиране за Световната купа от 19 март 2015 година от супергигантския слалом на родна земя в Мерибел.

Изненада поднесе представителят на домакините Адриан Смисет Сейерстед, който с номер 25 завърши четвърти на 34 стотни от секундата зад победителя.

23-годишният Сейерстед записа най-добро класиране в кариерата си за Световната купа, като за първи път попадна сред осемте най-добри.

Бронзовият медалист от последното световно първенство Манюел Озборн-Паради (Канада) също направи силно спускане с номер 30 и се нареди пети на 44 
стотни.

Олимпийският шампион в супергигантския слалом от Пьонгчанг 2018 Матиас Майер (Австрия) не завърши, както и голямата норвежка звезда и олимпийски първенец от Ванкувър 2010 Аксел Лунд Свиндал.

Австриецът Ханес Райхелт се класира седми днес на 47 стотни от секундата и излезе на второ място в подреждането за сезона в дисциплината с 222 точки, а трети с 220 точки е друг австриец Винсънт Крихмайер, който остана 13-и в Квитфиел. Свиндал пък е четвърти с 214 точки.

В генералното класиране за Световната купа преди последните четири състезания убедително води защитаващият титлата си Марсел Хиршер (Австрия) с 1494 точки, пред Хенрик Кристоферсен (Норвегия) с 1205 и Янсруд с 815 точки./БТА