Хокейният национален отбор на България до 20 години започна с победа участието си на Световното първенство от дивизия III, което се провежда в Дънедин, в Нова Зеландия. Българите се наложиха с 5:2 над състава на ЮАР в първия мач от група „В“ на надпреварата.

Мачът започна отлично за отбора воден от канадския специалист Дани Куомо. Малко след изминаването на първата минута Калоян Вачков се разписа след асистенция на Мирослав Василев.

Три минути по-късно България организира отлично нападение и Мирослав Василев направи резултата 2:0 след асистенция на Калоян Вачков.

ЮАР върна един гол до края на първата третина чрез Ейдън Бюкс, когато африканците бяха с двама човека повече на леда.

Втората третина бе изключително оспорвана и ЮАР успя да изравни в 30-та минута чрез гол Матю Рутвен.

Радостта на африканците, че са изравнили резултата не трая дълго, защото две минути по-късно българският отбор се възползва от предимството си на леда и поведе с 3:2 след гол на Даниел Дилков и асистенция на Томислав Георгиев и Мирослав Василев.

Последната третина бе изцяло под контрола на българския отбор. Мирослав Василев отбеляза своя втори гол в срещата след асистенция на Томислав Георгиев, за да направи резултата – 4:2.

Крайният резултат бе оформен след гол на Георги Благоев и асистенция на Атанас Генков.

Българският вратар Димитър Димитров се отличи с 21 спасявания.

Победата на българския отбор е още по-ценна, защото играчите играха с екипировка под наем, тъй като тяхната е в Дубай и не пристигна навреме за първия мач. Националите ни пристигнаха в Дънедин с липсващи багажи. Момчетата на канадския специалист Дани Куомо дори проведоха първата си тренировка на”сухо” поради факта, че отбора остана без стикове. Багажът на Атанас Генков, Реймънд Младенов, пом.треньора Станислав Кънчев и сака със всички стикове не пристигнаха с отбора.

Президентът на Българската федерация по хокей на лед Мартин Миланов заяви пред Gong.bg, че заради създалата се ситуация е разрешил на играчите да си купят нови стикове, но все още не се знае кога те ще пристигнат.

В другия мач от групата Турция победи домакините от Нова Зеландия с 6:4.

Следващият двубой на България е от решаващо значение за първото място в групата, защото се изправяме срещу Турция на 17 януари от 2:30 часа.

В група „А“ Израел загуби с 0:3 от Исландия, а Китай разби с 9:3 Китайско Тайпе.