Шампионката на България Христина Василева продължава успешното си представяне при жените на европейското първенство по фигурно пързаляне в швейцарския град Берн, след като завърши 20-та в кратката програма и се класира за финалната волна програма.

Българката, която бе с първи стартов номер от общо 28 състезателки, завърши на 20-то място в кратката програма, след като изпълни чисто съчетанието си и всички скокове.

За своето изпълнение Христина Василева получи оценка от 39.11 точки (22.74 точки за техническа стойност и 16.37 точки за компоненти на програмата).

Според регламента първите 24 състезателки от кратката програма се класират за волната, която е утре от 14.00 часа българско време.

Сред съдиите бе и българинът Гаврил Велчев.

След кратката програма начело в класирането е Кира Корпи (Финландия) с 63.50 точки, следвана от рускинята Ксения Макарова с 60.35 точки и бившата европейска вицешампионка и представителка на домакините Сара Майер с 58.56 точки.

Провал претърпя защитаващата титлата си Каролина Костнер (Италия), която падна два пъти и е едва шеста във временното класиране с 53.17 точки.

Утре европейското първенство продължава с волната програма при жените и при мъжете, а в неделя е галаспактакълът.