1 януари е - ден за приятна почивка с близките и най-вече за качествени спортни емоции. Вече 10-а година първият ден от новата година е много специален за феновете на хокея на лед, защото е време за Хокейната класика на НХЛ!

Накратко - става дума за специално избран мач от редовния сезон на първенството, който се провежда на стадион и се превръща в истински празник за феновете на играта.

Тази година арена на голямото шоу ще бъде Ню Йорк и стадионът на бейзболния Ню Йорк Метс "Сити Фийлд". Да участват в Зимната класика е истинска чест за всеки отбор, а тази година това щастие ще имат отборите на Бъфало Сейбърс и Ню Йорк Рейнджърс.

Чест определено не е преувеличено, защото през последното десетилетие Зимната класика си осигури реномето на най-престижното еднодневно събитие в НХЛ редом до Мача на звездите. Това е така заради специалната аура, която се създава поради факта, че мачът се провежда на открито. Смята се, че по този начин хокеят се завръща към корените си, а събитието е и чудесна възможност за популяризирането на този красив зимен спорт сред младите.

Интересен е и фактът, че отборите в двубоя играят със специални ретро екипи, които в доста случаи се използват и след това през сезона. А надали е нужно да казваме, че те са голям хит и сред феновете.

За популярността на новогодишния двубой говори категорично фактът, че пет от шестте най-гледани мача от редовния сезон на НХЛ от 1975 година насам са именно Зимни класики. Неслучайно в последствие и други лиги започнаха да провеждат мачове на открито.

Рекордът за най-много продадени билети на мач в НХЛ изобщо се държи от зимната класика от 2014 година между Торонто Мейпъл Лийфс и Детройт Ред Уингс - 105 491!

В първия ден на 2018 мачът ще се проведе за шести път на бейзболен стадион, а над 45 хиляди зрители ще изпълнят "Сити Фийлд" за сблъсъка между два големи съперника в лицето на Сейбърс и Рейнджърс.

Към момента Рейнджърс е четвърти в дивизия Метрополитан и е на пет точки от лидера Ню Джърси Девилс. В същото време ситуацията за Сейбърс не изглежда никак добре - последно място в Източната конференция с 10 победи от 38 мача. Все пак в петък Бъфало победи именно Девилс с 4:3, което дава надежда за по-добри дни. Но новогодишният сблъсък си остава големият шанс за възвръщане на позагубеното самочувствие.

И за двата отбора това ще бъде второ участие в този специален двубой. Бъфало всъщност бе един от двата отбора в първото изобщо издание през 2008, когато Сейбърс загуби с 1:2 след дузпи срещу Питсбърг Пингуинс. Рейнджърс пък участва през 2012, когато победи Филаделфия Флайърс с 3:2.

Двубоят започва в 20 часа българско време и ще бъде излъчен по Mtel Sport 1.