Българин, или по-точно чех с български корени (както го определят в местните издания), е част от националния тим на Чехия по хокей. Името му е поредното доказателство за произхода му. Казва се Ангел Кръстев. За съжаление, няма да участва на Олимпиадата във Ванкувър редом с Яромир Ягър, но със сигурност вече е намерил мястото си в състава.

Ангел Кръстев е роден на 15 декември 1980 година в Прага. Висок е 182 сантиметра, тежи 96 кг. Успехите му не са малко – световен шампион е с младежкия националния отбор на Чехия през 2000 година, бронзов призьор в шампионата на страната за 2007 и 2008 година. Дебютира в професионалния хокей през 1998 година за Славия Прага, а след това преминава през Летбридж, Будейовице, Литвинов, Либерец и Витковице.

В края на декември чешкият защитник напусна състава на руския тим Торпедо и се завърна отново в Чехия и дори се появи на леда за Комети Бърно. Въпреки това, според договора му, още през януари Кръстев може да смени клуба си, ако получи примамливо предложение от чужбина.

Кръстев се присъедини към Торпедо в края на месец април 2009 година и изигра 21 мача. През последните месеци обаче престана да попада в състава на тима и хокеистът напусна, след като постигна споразумение с ръководството.

През изминалия сезон той стана един от лидерите на чешкия национален отбор, като изигра най-много мачове от съотборниците си в веригата "Евротур" - Европейската купа по хокей. Тогава бранителят записа 14 мача и бе включен в състава на Чехия за Световното първенство. За съжаление, травма в бедрото не му позволила да замине за Швейцария, където отборът завърши на шесто място.

В интервю за чешко издание, преди няколко години, Ангел Кръстев разкри: „Започнах да спортувам на 8 години. По-големият ми брат Иван играеше хокей, но бързо се отказа. Родителите ми смятаха, че и аз няма да издържа дълго. За мен обаче хокеят винаги е бил на първо място. В самото начало исках да бъда вратар, но треньорите ме поставиха в атаката.” В крайна сметка, заради физическите му данни след няколко години прозорлив треньор го поставя в ролята на защитник, където играе и днес. Ангел Кръстев е благодарен на всеки един от наставниците, с които е работил, защото е получил по нещо от всеки един.

Освен хокея, той е фен на плажния волейбол, футбола и билярда. В свободното си време обича да гледа хубави филми: „Когато имам свободно време обичам да ходя на кино. Любимите ми актьори са Шон Конъри и Вин Дизел”, разкрива още за себе си Кръстев.