Президентът на Българска федерация по хокей на лед Красимир Кръстев обяви, че очаква едно нормално първенство при мъжете, но силите са насочени към подрастващите, а и Световното първенство за жени (дивизия V), на което София и Зимният дворец са домакин през март 2011 година. Централата е сключила договор с Полицията да охранява срещите от шампионата при мъжете, който ще бъде от 5 кръга с едва три отбора участника – шампионът Славия, ЦСКА и Левски. Тази вечер е първата среща между бели и червени, а вечното дерби е в четвъртък от 20:45 часа в Зимния дворец. Догодина в София ще е Световното първенство по хокей на лед за жени IIHF V дивизия от Group in Sofia, Bulgaria, 14-19 March 201114 до 19 март 2011, като освен нас като домакин ще участват отборите на Participants: Turkey, Poland, Bulgaria, Spain, Ireland.Турция, Полша, Испания и Ирландия.

Ето какво каза пред Гонг Красимир Кръстев:

И миналата година първенството бе от три отбора, но допълнително участваше юношеският ни национален отбор. Сега обаче решихме играчите на Айсберг да си играят по клубовете Славия, ЦСКА и Левски. Но имаме и аматьорска лига, в която играят още 6 отбора!

Очаквам първенството да протече нормално и в рамките на феърплея. Отборите са малко, но това е нивото и състоянието ни при мъжете. И от малкото отбори избираме най-доброто, с което да участваме на Световното първенство. Няма лично да присъствам на първия мач ЦСКА – Славия, но ще бъде на вечното дерби в четвъртък. Взел съм необходимите мерки, като федерацията е подписала договор с Полицията - РДВР София за охраняването на мачовете от първенството. Не виждам да има някакви проблеми и се надявам публиката да бъде обективна и няма да има изтъпления.

Нашите усилия са насочени към подрастващите и развитието на детско-юношеския хокей. Направихме доста относно тази идея, като шест страни основахме по наша инициатива Европейска югоизточна лига по хокей на лед до 16 години. Договорът бе парафиран неотдавна в Сараево, а страните са Хърватска, Румъния, Босна, Сърбия, България и Турция. Идеята е да се увеличат мачовете на децата.

Има водени разговори да изграждането на хокейни площадки в Сливен, Бургас и Стара Загора. Това е основната ни идея, но знаете какво е икономическото състояние на повечето общини. Предполагам обаче, че усилията ни ще се увенчаят с успех през следващите 1-2 години. Имаме и запитвания към Международната федерация за това каква помощ може да ни бъде оказана относно проектиране и реализирането на такива площадки. Ако проектирането се осъществи от Международната федерация, но една такава площадка ще струва между 1 - 1,5 милиона лева.

Нашата федерация тази година участва на всички Световни първенства. Успешно спрямо възможностите ни се представихме на мъжкия Мондиал в Мексико, където победихме на старта Турция с 11 гола разлика и в последния мач домакина с 5:3, а от другите загубихме с 1-2 гола.

Предстоят ни юношески първенства, а идеята ни е да имат момчетата възможно най-много срещи. Говорено е с колегата ми от Сърбия за съвместен лагер и 4 контроли преди Световното първенство. Юношите ще са също на световно, но в Тайпе през април и те ще имат 4 проверки.

Интересното е, че ние сме домакин на Световното първенство за жени през март. Преди две години бе онзи период, в който се говореше за правило „милост”, дано сега не се допускат такива резултати с 10-ки голове разлика и попадение на всеки 30-тина секунди. Националният ни отбор по хокей за жени води подготовка от два месеца. УС на федерацията е подсигурил и участие на международен подготвителен турнир в Турция, където ще бъде зимната Спартакиада от 3 до 13 януари, а после ще има и контроли. Надявам се резултатите на България да бъдат различни и добри на това Световно в Зимния дворец в София. Съоръжението полага големи усилия за обезпечаване и модернизиране на базата.