Руснаците Яна Хохлова и Сергей Новицки спечелиха титлата при танцовите двойки на Европейското първенство по фигурно пързаляне.

Хохлова и Новицки, които бяха лидери в класирането след задължителния и оригиналния танц, изиграха много силна волна програма под акомпанимента на музиката на Николо Паганини и убедително достигаха до първо злато в кариерата си.

С 97,31 точки във волната програма руснаците събраха общо 196,91 точки и изпревариха с повече от 10 точки италианците Федерика Файела и Масимо Скали (186,17).

На трето място останаха със 185,20 точки британците Шиниъд и Джон Кър, който спечелиха първи медал за Великобритания от 15 години насам.

Хохлова и Новицки, бронзови медалисти от световното и от европейско първенство през миналата година, се възползваха най-добре от отсъствието на фаворитите Оксана Домнина и Максим Шабалин (Русия) и Изабел Делобел и Оливие Шьонфелдер (Франция).

Европейските шампиони от миналия сезон Домнина и Шабалин се отказаха от участие в надпреварата заради травма на фигуриста след тежко падане в задължителния танц.

Световните шампиони Изабел Делобел и Оливие Шьонфелдер (Франция) пък не участват в Хелзинки заради контузия на фигуристката.

Българската танцова двойка Ина Демирева и Юрий Куракин остана на 25-то място в класирането след задължителния и оригиналния танц и не участва във волната програма.