Марсел Хиршер спечели гигантския слалом за мъже в Шладминг, с което завоюва малката Световна купа в дисциплината и направи решителна крачка към Големия кристален глобус.

Австриецът финишира първи с общо време от двата манша 2:25,53 и се качи най-високо на подиума, който бе допълнен от други двама представители на Австрия - Ханес Райхелт и Марсел Матис.

Хиршер бе втори след първия манш, но успя да финишира с най-добро общо време след второто си спускане. С успеха си в днешния гигантски слалом австриецът спечели малката Световна купа в дисциплината със 705 точки, като остави след себе си Тед Лигети (САЩ) с 513 и Масимиляно Блардоне (Италия) с 408.

Ханес Райхелт поведе след първия манш, но отстъпи на втора позиция в крайното подреждане с 2:25,72. Третият австриец Марсел Матис се качи на подиума за втори път в кариерата след третото място на гиганския слалом в Банско преди месец.

С днешната си победа Марсел Хиршер оглави генералното класиране за Световната купа с 25 точки преднина пред втория Беат Фойц. Така 23-годишният австриец на практика си осигури Големия кристален глобус, тъй като единственият му съперник Беат Фойц обяви, че най-вероятно няма да стартира в утрешния последен старт за сезона – слалома.

Дори и да стартира, слаломът не е най-силната дисциплина на Фойц и той едва ли ще успее да си върне първото място в генералното класиране. Хиршер води с 1355 точки, Фойц е втори с 1330, а Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) - трети с 1131 точки.