Херман Майер - най-големият скиор в съвременната история на алпийски ски, ще открие сезона в българския зимен топкурорт Банско на 15 декември, съобщиха от дружество "Юлен" - концесионер на скизона "Банско". 40-годишният австриец пристига специално за събитието. По традиция на откриването на скисезона в Банско ще бъдат петкратният носител на световната купа Марк Жирардели и българският щ 1 за всички времена в алпийските ски Петър Попангелов-младши.

Херман Майер, познат като Херминатора, има две олимпийски титли от игрите в Нагано през 1998 година, носител е и на олимпийско сребро и бронз, припомниха от дружество "Юлен". През кариерата си е печелил големия кристален глобус като победител в генералното класиране за Световната купа четири пъти. Майер е и трикратен първенец на планетата.

На 15 декември ще бъде официалното откриване на скисезон 2012-2013 година, но желанието ни е да бъдем готови да посрещнем първите скиори още на 1 декември, преди студентския празник - 8 декември, каза за БТА маркетинг-директорът на скизона "Банско" Иван Обрейков. Разбира се, това ще зависи от времето, дали ще има снежна покривка, дали температурите ще са минусови, за да заработят и инсталациите за изкуствен сняг.

Тази нощ падна първият сняг на връх Тодорка, побеляло е малко и в района на скипистите и по останалите високи части на Пирин, съобщиха дежурните в базата на Планинската спасителна служба. Спортният календар за новия зимен скисезон в Банско не включва състезания от ранга на стартовете за Световната купа, каквито пиринският курорт успешно посрещна миналата зима.

От 18 до 26 февруари 2013 г. Банско ще бъде домакин на европейско първенство по биатлон.

От 8 до 10 март за първи път курортът ще посрещне и атракстивна надпревара за световната купа по поло на сняг - Snow Polo Wolrd Cup 2013.