Андреа Хенкел (Германия) направи дубъл на Световното първенство по биатлон в шведския зимен център Йостерсунд, след като спечели златния медал и в преследването на 10 километра.

30-годишната германката, която ден по-рано бе над всички в спринта на 7,5 км, потегли от първа позиция, порази и 20-те мишени и не допусна да бъде застигната до края на състезанието.

Хенкел зае първото място с време от 28:56,0 минути и извоюва петото си злато от шампионати на планетата. Тя вече има всички индивидуални титли след златото в масовия старт през 2007-а и на 15 км през 2005-а.

Хенкел има световна титла и в щафетата от 2007-а година, както и злато в квартета от Олимпиадата в Торино'2006.

Нейни подгласнички станаха две рускини - Екатерина Юриева и Албина Ахатова.

Юриева стартира от девето място с изоставане от 42 секунди. Тя обаче също не направи пропуск в стрелбата, а благодарение на бързото си ски-бягане взе първи медал в кариерата си.

И вицешампионката в спринта Ахатова повали всичките 20 мишени, но бе малко по-бавна в ски-бягането и този път трябваше да се задоволи с бронза.

За отбелязване е и чудесното представяне на тройната световна шампионка от 2007-а година Магдалена Нойнер, която въпреки че тръгна 17-та и сбърка четири пъти в стрелбата, успя да изпревари 11 състезателки и се добра до шестото място.

Андреа Хенкел увеличи аванса си на върха за СК, като вече води с 556 точки. Французойката Сандрин Баи излезе на втора позиция с 514 точки, а друга германка - Кати Вилхелм, е трета с 498 точки.