Германската биатлонистка Симоне Хаусвалд спечели спринта от Световната купа по биатлон в Осло и веднага след това обяви, че слага край на кариерата си до няколко седмици.

Хаусвалд, която спечели бронз в масовия старт през миналия месец на Олимпиадата в Канада, даде време от 20:42.4 минути, побеждавайки на трасето с дължина от 7.5 километра. Представителката на Германия изпревари с 4.9 секунди Даря Домрачева от Беларус, а шведката Ана-Карин Олофсон-Зидек финишира трета, на още 14.4 секунди. Това бе пета победа на Хаусвалд в Световната купа, като 30-годишната германка, чиято майка е от Южна Корея, обяви веднага след днешния си успех, че ще се оттегли от биатлона в края на сезона.

Друга германка Магдалена Нойнер, която спечели две олимпийски титли в Канада, остана шеста днес и увеличи преднината си в класирането за Световната купа пред своята основна съперничка Хелена Йонсон от Швеция, приключила днес като 24-та. До края на сезона остават четири старта, а Нойнер, която е носителка на Световната купа за 2008 година, има актив от 757 точки. Тя води с 43 точки на Йонсон, която е с актив от 714 точки.