Грузинският състезател в шейните Нодар Кумариташвили не е първият, намерил смъртта си на Зимни олимпийски игри, припомнят световните агенции. Трима други участници на Бяла Олимпиада са загинали, като всички инциденти са се случвали преди старта на Игрите, а не по време на тях.

Кумариташвили почина, след тежка катастрофа с едноместната си шейна на пистата във Ванкувър. Той излетя от трасето и се блъсна в стената, и лекарите не успяха да спасят живота му.

При подобна ситуация се случва първата смърт на Зимна Олимпиада – австралийския скиор Рос Милн се удря в дърво по време на тренировка малко преди началото на Игрите в Инсбрук, Австрия, през 1964 година. Също при инцидент на тренировка умира и британския състезател в шейните Кашмиерц Кай-Скржипецки, отново в Инсбрук.

Швейцарският скиор Никола Бочате се блъска в машина за сняг и загива в Арбервил, Франция, в последния ден преди Олимпиадата през 1992 година.

Последният път, в който Канада бе домакин на Зимна Олимпиада, отново загина човек. През 1988 година в Калгари, лекарят на австрийския отбор Йорг Оберхамер пада под машина за сняг и също намира смъртта си.