Делегацията на Грузия ще остане във Ванкувър и ще участва в Зимните олимпийски игри, съобщи CNN. Това решение е взето от олимпийския комитет на страната, чийто състезател Нодар Кумариташвили загина на трасето за шейни в последната си тренировка.

Шокираните грузинци обмисляха да пропуснат церемонията по откриването и дори оттегляне от Игрите, но в крайна сметка е взето решение, че атлетите от страната ще продължат участието си. От делегацията на Грузия обявиха, че според тях това е най-правилно, за да се почете паметта на Нодар Кумариташвили, и всички стартове на сънародниците ще бъдат посветени на него.

Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох не сдържа емоциите си и още преди да започне речта си на 122-та сесия на централата, избърса сълзите си и призна, че му е изключително трудно да говори в такъв тежък момент. „За всички ни това е много тъжен момент. Опитваме се да направим всичко възможно, за да помогнем на грузинската делегация,” каза Рох видимо разтроен.

Жак Рох обаче отказа да коментира причините за инцидента, въпреки твърденията, че твърде бързото трасе не е достатъчно сигурно. Президентът на МОК обяви, че сега не е момент за подобни обвинения, и ще има специално разследване. "Сега е време за траур, не за обвинения," заяви Рох.