Антония Григорова и Станимир Беломъжев спечелиха сребърните медали в днешния старт от програмата на Европейското първенство по ски ориентиране, което се провежда в швейцарския зимен курорт Ленцерхайде.

Смесената спринтова щафета е най-динамичната и емоционална надпревара, при която последователно мъж и жена преодоляват по три ориентировъчни маршрута. На старт застанаха 26 отбора. На първата смяна Григорова предаде първа, на шест и на девет секунди от представителките на Чехия и Финландия. Станимир Беломъжев предаде втори, отстъпвайки с 11 секунди на представител на Норвегия.

След това Антония допусна изпреварване от шест конкуренти и изоставане от 81 секунди. Втория си кръг Станимир завърши трети като намали изоставането от водача Норвегия на 69 секунди. Антония съкрати пасива на 41 секунди и предаде пета за последния маршрут на Беломъжев, който успя да стопи разликата до 34 секунди от щафетата на Швеция, изпреварвайки с 2 секунди представителя на Норвегия.

Така класирането в топ 6 е Швеция, България, Норвегия, Русия, Финландия и Швейцария. Това е трети медал на смесената спринтова щафета на България от голямо първенство след бронза от световното първенство в Казахстан през 2013 година и миналогодишното сребро от европейското първенство в Тюмен (Русия). Утре състезателите имат почивен ден, а в събота е индивидуалната надпревара на средна дистанция./БТА