Въпреки очакваните минусови температури, идващият уикенд ще донесе горещи емоции на всички любители на сноуборда. Причината са две събития, които ще се проведат в Банско. Утре най-добрият български курорт за трета поредна година ще бъде домакин на кръг от Burton Amateur Tour(AMT), а в неделя ще се проведе Държавното Първенство в дисциплината Биг Еър.

С 19 кръга в 15 държави, Burton Amateur Tour е на най-голямото сноуборд състезание за младежи и деца до 20г. в Европа. Формáта на състезанието е Slopestyle, най-зрелищната дисциплина във свободния стил, където състезателите сами избират маршрута си по трасе с различни уреди - скокове, рейлове/парапети за пързаляне и пр. Стартът на турнето бе даден на 20 октомври 2007 на закритата писта в Ландграф, Холандия, а последното състезание ще се проведе на 26 април във Вал Сеналес, Италия.

Българското издание на състезанието ще се проведе утре в на Банско. До този момент участието си са потвърдили сътезатели от Гърция, Румъния, Словения, Англия и Италия. Специално за България е предвидена допълнителна категория без възрастово ограничение и само за поканени състезатели, в което 15-те най-добри български сноубордисти ще премерят сили за солидна сума пари в брой.

В неделя ще се проведе Държавното Първенство в дисциплината Биг Еър, преместено в последния момент на Банско. Състезанието ще ползва част от трасето на Burton Amateur Tour, така че състезателите ще бъдат максимално добре подготвени и ще имат възможността да покажат максимума от своите възможности.